Brownies Kacang

Monday, June 30, 2008



Bahan A

2 cawan susu full cream suam
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang [brown sugar]
50 gram cooking coklat


Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
3 s/b roasted badam cincang

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Cairkan cooking coklat dalam susu suam dan masukkan mentega cair.
3. Kacau semua bahan A supaya sebati.
4. Masukkan bahan B. Kacau rata.
5. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
6. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
7. Bakar selama 50 minit.

KERIM COKLAT

Bahan

250 gm cooking coklat
1 s/b butter/majerin
1 s/k susu cair

Cara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan

Sumber : Resepi & Gambar ( Kak Hanieliza)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino