Ketam Masak Lemak Cili Api

Sunday, August 10, 2008


Bahan-bahan:
1 kg Ketam - bersihkan and tos kasi kering
1 cawan pati santan (sebiji kelapa)

Bahan2 untuk diblender:
10 ulas bawang kecik
4 ulas bawang putih
2" halia
1/2" kunyit hidup
15 tangkai cili api - kalu nak lagi pedas letak lebih

3 btg serai - dititik
1 helai daun kunyit - dimayang
2 keping asam gelugor - cuci kasi bersih
Garam dan gula secukupnye
Air ikut kepekatan kuah

Cara Memasak:
1. Tumis bahan2 yg dah dikisar hingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan serai & daun kunyit, pastu kacau2 sekejap.
3. Masukkan pati santan dan sedikit air (agak2 ikut kepekatan yg dikehendaki)
4. Lepas dia dah mendidih masukkan ketam diikuti asam, garam & gula secukupnya.
5. Tunggu dia menggelegak lagi,
6. Dah siap, hidangkan dgn nasi panas... sedap!!!!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino