Prawn Sweet Sour

Friday, August 20, 2010



Bahan-Bahan:

500 gm udang besar [bersihkan]
1 s/b kunyit
1 s/k garam
minyak

Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
  1. Udang digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak.
  2. Angkat dan ketepikan.
  3. Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
  4. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
  5. Masukkan juga cili potong dan gula.
  6. Setelah kuat pekat, masukkan udang dan gaulkan rata.
  7. Biarkan masak seketika
Kredit Resepi : Kak Hanieliza

1 comments:

MamaFaMi said...

Sangatlah tak tahan tengok udang udang yang baring dengan santainya itewww di atas pinggan! Huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino