Ayam Madu Selasih

Thursday, March 17, 2011

Bahan2 :-
1/2 ekor ayam ] potong ikut kegemaran
10 ulas bawang merah ] dikisar
4 ulas bawang putih ] dikisar
1/2 inc halis ] kisar
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar tomato puri
sedikit serbuk kunyit
madu ] ikut kesesuaian
sedikit ketumbar, jintan manis ] kisar
1 inc kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
garam
serbuk perasa
sedikit daun selasih -  ikut kesesuaian ] mayang
minyak untuk menumis

Cara :-
  1. Perap ayam dengan kunyit, sedikit garam dan madu. Biarkan selama setengah jam
  2. Goreng ayam yang telah diperap separuh masak
  3. Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang dan kemudian masukkan bahan2 yang telah dikisar
  4. Biarkan sehingga naik bau dan kekuningan
  5. Masukkan cili kisar dan tomato puri dan biarkan sampai pecah minyak
  6. Tambah sedikit air bagi mengelak bahan tumisan menjadi agak kering
  7. Tambahkan garam dan serbuk perisa secukup rasa
  8. Kemudian masukkan ayam
  9. Masukkan daun selasih dan biarkan masak seketika
  10. Angkat dan sedia untuk dihidang

1 comments:

Nava K said...

daun selasih bring out the flavor further in this dish, in fact I grow my own daun selasih in my garden, love the smell and what more added inside dishes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino