Tomyam Seafood

Tuesday, May 1, 2012

Bahan-bahan :-
10 ekor udang
5 ekor  sotong (potong bulat)
Lala (ikut suka nak letak byk mana)
2 ekor ketam (belah 4)
2 ulas bawang putih (ketuk) **
2 inci lengkuas (ketuk) **
1 sudu kecil udang kering ditumbuk halus (optional)
2 besar cili kisar **
1 batang serai (ketuk) **
1 1/2 sudu besar jus lemon
beberapa helai daun limau purut ***
beberapa biji straw mushroom  ***
1 biji lobak merah (potong serong / ikut suka) ***
1 biji tomato (belah 4) ***
1/2 cawan santan pekat
1 batang celery (potong serong / ikut suka) ***
1 biji holland (belah 2) ***
5 biji cili padi - ketuk (nak pedas boleh tambah kuantiti ye) ***
Garam secukup rasa
sedikit gula
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara :-
  1. Tumis bahan yang bertanda ** hingga naik bau dan tambah sedikit air
  2. Kemudian masukkan bahan makanan laut dan biar mendidih seketika
  3. Masukkan bahan2 yang bertanda *** dan biar mendidih seketika
  4. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan
  5. Kemudian tambah bahan perasa secukup rasa
  6. Reneh seketika dan siap di hidang. Sedap makan panas2 hehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino