Tomyam Kuah Putih

Tuesday, January 23, 2007

Bahan2 :
ayam - potong 12
Sedikit udang, sotong
fish sauce
sedikit gula
air limau nipis/kasturi atau lemon

Bahan A
serai ]- titik
akar daun ketumbar] bersihkah pasir dan titik
lengkuas ]titik
cili padi merah dan hijau] titik
daun limau nipis] koyak2

Bahan B
cendawan tiram
cendawan enoki
young corn
carrot
daun ketumbar


Cara2 :-
1. Masukkan air dalam periuk dan letak kesemua bahan A dalam air hingga mendidih.
2. Masukkan ayam atau seafood biarkan sampai masak.
3. Masukkan fish sauce dan adjust ikut rasa. masukkan juga sedikit gula jika suka.
4. Bila dah mendidih skali lagi, masukkan semua sayuran dari bahan B.
5. Matikan api dan masukkan perahan limau pada kuah tomyam. siap utk dihidang.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino