Tomyam Tumis Berapi

Sunday, January 21, 2007


Tomyam ni istimewa skit sebab bahan2 kisar kena tumis dahulu. Dan kuahnya agak merah

Bahan2 kisar
5 - 8 biji lada padi merah
sedikit halia
1 batang serai
1 biji bwg besar
2 ulas bawang putih


Bahan2 lain
Air secukupnya
1 btg serai ] dititik
sedikit lengkuas ] dititik
beberapa daun limau ] di koyak2 atau hiris pun boleh
¼ cwn air limau purut
¼ cwn isi ayam
sedikit udang, sotong & fishball
beberapa sayuran (jagung muda, bungakobis, etc)
garam & gula secukupnya

Cara2
1. Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan bahan2 kisar hingga naik bau.
2. Masukkan air, serai & lengkuas dan jus limau, garam & gula. Rasa.
3. Dan biarkan mendidih di atas api sederhana.
4. Masukkan isi ayam. Birkan kuah mendidih sekali lagi
5. Masukkan sotong, udang, fishball, sayuran dan limau purut.
6. Biarkan seketika sehingga masak

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino