Biskut Suji Suci Dalam Debu

Sunday, August 21, 2011

Sebab puasa tekak rasa kering masa  buat biskut ni, jadi saja bagi nama timangan panjang2.... Nama asal biskut ni biskut suji Brunei... agak2nya asal resepi ni orang Brunei kot yg cipta  heeee

Resepi ni saya cedok dari blog En. Mat yang gebu :) terima kasih daun keladi


Bahan2 :-
200 gm minyak sapi
100 gm shortening
180 gm gula halus / castor (saya kurangkan jadi 150 gm je)
80 gm tepung jagung
80 gm tepung suji
370 gm tepung gandum** (agak2 sampai doh jadi lembut)
100 gm cornflake ] kisar halus
1 biji kuning telur

Bahan2  A - untuk golekan :)
susu tepung secukupnya
cornflake yg dikisar halus secukupnya
sedikit gula aising

Cara2 :_
  1. Pukul minyak sapi, shortening dan gula halus hingga kembang
  2. Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi
  3. masukkan tepung jagung, cornflake, tepung suji dan tepung gandum sedikit demi sedikit
  4. Putar sehingga adunan sebati
  5. Kemudian gentel adunan menjadi sebesar ibu jari
  6. Bakar pada suhu 175C lebih kurang 20 minit atau sehingga masak kekuningan
  7. Akhir sekali biarkan sejuk dan golekkan pada bahan A
  8. Susun dalam paper cup kecil
Nota kakiku :
semasa menggentel adunan pastikan emosi anda stabil. Kalau tidak biskut anda akan mempunyai pelbagai size seperti gambar di atas heheheh

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino