
Bahan-bahan
Gula Hangus
- 3 sudu besar gula pasir
- 2 sudu besar air
- Masak gula pasir (guna api perlahan) dlm periuk hingga perang
- Kemuadian campurkan dgn air.
- Masak smula atas api perlahan hingga gula hancur.
- Bila sume dah hancur tuang dalam loyang
- by the time gula hangus ni sejuk dia akan menjadi pekat dgn sendirinya.
- 5 biji telor
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 3/4 cawan air
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 sudu besar tepung jagung (bancuh ngan sedikit air)
- secubit garam
- Campurkan kesemua bahan2 karamel dan gaul hingga sebati
- Kacau perlahan dgn garfu.
- Tuang bahan2 ni ke dalam loyang yg sudah berisi gula hangus.
- Kukus dgn api perlahan jer/steam bake dalam oven guna suhu 170C selama 1 jam