Puding Karamel

Monday, April 21, 2008

Puding karamel merupakan salah satu puding kegemaran. Dan puding ni merupakan puding yang agak senang disediakan dan cara penyediaannya pun ada banyak. Kat bawah ni yang selalu saya buat. Senang dan sedap!

Bahan-bahan


Gula Hangus
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar air
Cara-cara
  • Masak gula pasir (guna api perlahan) dlm periuk hingga perang
  • Kemuadian campurkan dgn air.
  • Masak smula atas api perlahan hingga gula hancur.
  • Bila sume dah hancur tuang dalam loyang
  • by the time gula hangus ni sejuk dia akan menjadi pekat dgn sendirinya.
Bahan Karamel
  • 5 biji telor
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 3/4 cawan air
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu besar tepung jagung (bancuh ngan sedikit air)
  • secubit garam
Cara-cara
  • Campurkan kesemua bahan2 karamel dan gaul hingga sebati
  • Kacau perlahan dgn garfu.
  • Tuang bahan2 ni ke dalam loyang yg sudah berisi gula hangus.
  • Kukus dgn api perlahan jer/steam bake dalam oven guna suhu 170C selama 1 jam

1 comments:

rahel said...

Hmm..saya dah try buat puding karamel ikut resepi ni,hasilnya memang lemak dan sedap,tp sy kurangkan gula ke 2 1/2 sb dan susu pekat tu sy kurangkan jg ke 1/4cwn+1 sb,jd tak manis sangat.Thanks buat resepinya ye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino