Daging Dendeng

Saturday, March 7, 2009


Bahan2:-
1 kilo daging batang pinang
10 ulas bawang merah, ditumbuk kasar
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
15 tangkai cili kering, direbus dan dikisar
4 batang serai, dikisar bersama cili kering
3 camca besar ketumbar, disangrai dan kisar kasar
setengah cawan air asam jawa
4 camca besar kicap manis
1 cawan air (atau lebih)
garam
gula
3 cawan minyak

Cara2 :-
  1. Pijarkan dua sudu makan minyak, tumis bawang dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan ketumbar dan goreng sampai wangi.
  3. Masukkan cili pes, goreng hingga terbit minyak.
  4. Masukkan daging yang telah diperap dengan bahan perapan sekali
  5. Bila bahan tadi sudah mesra, masukkan air, didihkan dan kemudian kecilkan api, tutup kuali/periuk.
  6. Bila daging sudah empuk, buka penutup, masukkan air asam jawa & kicap dan biarkan renih sehingga air kering.
  7. Masukkan minyak masak yang selebihnya dan besarkan sedikit api.
  8. Goreng sehingga kering dan garing, masukkan gula dan garam (jika masih tawar).
  9. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino