Sup Ketam Asparagus

Friday, March 13, 2009


Bahan2 :-
½ kg ketam-belah dua dan bersihkan
1.5 liter air
1 ulas bawnag besar
3 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
1 biji telur
40 gram suhun
Sedikit asparagus ( potong 1 inci)
daun bawang untuk menghidang
Cara2 :-
  1. Bersihkan ketam dan rebus dengan air sehingga masak.
  2. Keluarkan isi ketam dan simpan air rebusan tadi untuk sup.
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kuning.
  4. Kemudian masukkan air rebusan ketam tadi.
  5. Bila menggelegak, masukkan isi ketam dan biarkan mesra seketika.
  6. Tambahkan garam dan serbuk lada hitam.
  7. Masukkan asparagus dan biarkan seketika dan masukkan suhun.
  8. Kemudian diikuti dengan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
  9. Kemudian pecahkan telur dan kacau cepat-cepat .
  10. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan daun bawang.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino