Chicken Pai

Tuesday, September 11, 2007


Pastri:
1lb gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
4oz majerin
4oz mentega
1 biji telur
air (secukupnya)
sedikit garam

Inti:
sebelah atau lebih dada ayam (dibuang tulang dan dipotong kecil2)
4 labu bawang besar(dipotong dadu)
3-4 biji telur ayam
cendawan butang (secukupnya)
1 mangkuk sayur campur (250-300gram)
5 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
sedikit gula,garam dan serbuk perasa


Cara buat inti:
  • panaskan minyak masak kemudian tumiskan bawang besar sehingga naik bau.
  • kemudian masukkan isi ayam.apabila isi ayam nampak keputihan masukkan sos tomato dan sos tiram.
  • kemudian masukkan sayur campur, biarkan masak sebentar
  • masukkan gula,garam dan serbuk perasa.kemudian kacau hingga masak.
  • masukkan kesemua telur dalam satu bekas kemudian masukkan inti yg di masak tadi ke dalam bekas yg berisi telur
  • kacau sehingga sebati.

Cara membuat pastri:
  • campur tepung,garam,serbuk penaik,mentega dan majerin dalam satu bekas, gaul dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  • masukkan sebiji telur dah gaul lagi.setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit.gaul adunan hingga adunan itu boleh di canai.
  • ambil 1/2 atau sedikit drpd adunan yg diuli td (tgk kpd saiz bekas yg hendak digunakan utk membakar) kemudian canai(jgn terlalu nipis).
  • letakkan adunan yg di canai td ke dalam bekas yg digunakan utk membakar.kemudian masukkan intinya.
  • ambil adunan pastri yg selebihnya kemudian canai.setelah dicanai,tutupkan inti td dengan adunan yg dicanai itu.
  • potong lebihan tepinya kemudian tekan dgn garpu supaya ia lekat(boleh juga diklip mcm buat karipap).setelah itu sapu kuning telur di atas pie.
  • bakar selama 45 minit dengan suhu 180 darjah celcius.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino