Sup Ketam

Saturday, July 19, 2008


Bahan2 :-
4 ekor Ketam
4 biji Buah Pelaga
3 inci Kulit Kayu Manis.
2 Kuntum Bunga Lawang
10 Ulas Bawang putih - Tumbuk Lumat
5 Ulas Bawang Merah Kecik - Tumbuk Lumat gak.
Halia sebesar Ibu Jari ] Ketuk skit.
2 sudu besar Lada hitam/lada putih ] Tumbuk Lumat
Sepeket Kecik Rempah Sup
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak
Bawang goreng, daun sup ] untuk hiasan + menyedapkan tekak


Cara Memasak :
1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih
2. bancuh bersama rempah sup utk dijadikkan paste
3. Panaskan minyak, tumis bunga lawang, kayu manis, buah pelaga sehingga naik bau
4. Kemudian masukkan campuran PASTE tadik tuh bersama halia, biarkan kejap sambil2 dikacau.
5. Agak2 dah wangi masukkan air dan biar mendidih.
6. Kemudian, masukkan ketam, biarkan dalam +/- 10 minit untuk air ketam tu sebati.
7. Apabila masak masukkan daun sup dan bawang goreng

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino