Bahan -bahan:-
untuk kulit
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 sudu besar minyak masak
1 1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan (boleh diganti fresh milk)
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau
untuk inti
1/2 biji kelapa parut
1 cawam gula merah (boleh dikurangkan)
1 helai daun pandan
Cara -cara
untuk inti
- Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
- Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit.
- Inti akan menjadi warna keperangan.
- Angkat. Buang daun pandan tadi.
- Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya.
- Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi.
- Kacau sehingga sebati .
- Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi.
- Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat.
- Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama.
- Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang.
- Ulangi sehingga adunan tadi habis.
- Siap untuk disantap.
0 comments:
Post a Comment