Kuih Ketayap

Monday, February 12, 2007


Bahan -bahan:-

untuk kulit
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 sudu besar minyak masak
1 1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan (boleh diganti fresh milk)
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau

untuk inti
1/2 biji kelapa parut
1 cawam gula merah (boleh dikurangkan)
1 helai daun pandan

Cara -cara
untuk inti
  1. Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
  2. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit.
  3. Inti akan menjadi warna keperangan.
  4. Angkat. Buang daun pandan tadi.
Untuk kulit
  1. Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya.
  2. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi.
  3. Kacau sehingga sebati .
  4. Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi.
  5. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat.
  6. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama.
  7. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang.
  8. Ulangi sehingga adunan tadi habis.
  9. Siap untuk disantap.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino