Bahan A -Base Biskut
120 gm biskut chipsmore
2 s/b butter
Cara
1. Mesinkan halus biskut.
2. Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak.
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 10 minit.
Bahan B - Filling
250 gm krim keju Philidephia
70 gm butter
120 gm fresh cream
120 gm gula halus
50 gm tepung jagung
30 gm tepung superfine
1 s/teh esen vanilla
4 biji telur ayam [asingkan kuning dan putih telur]
2 s/b blueberry filling
Topping:
Filling blueberry..
[bolih dibeli siap dari kedai alat kueh/kek
atau dalam tin dari supermarket. ]
Cara:
- Panaskan oven 150 C selama 5 minit. ...
- Pukul putih telur sehingga naik gebus saperti bueh sabun. Pastikan tiada kuning telur tercampur dalam adunan putih telur...dan juga pemukul telur kering dari minyakatau air.]
- Pukulkan keju kerim, butter, gula dan frsh cream/whipping cream sehingga gebu.
- Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul algi sehinggga rata.
- Ayakkan kedua-dua jenis tepung.
- Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.
- Buat teknik kaup-balikkan adunan.
- Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.
- Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base.
- Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit
- Bila telah amsak biarkan didalam oven selama beberapa jam.
- Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi.
- Letakkan topping blueberry sebagai hiasan dan boleh dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment