Memandangkan ada pisang yang dah lembek kat dapur tu, dari terbuang bagus juga dijadikan sesuatu. Kek Pisang Yummylicious. Nama tak agak2 tapi cara membuatnya tersangat mudah. Tak sampai 10 minit dah boleh masuk oven.
Bahan2 :-
1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula castor / gula perang
1/2 cawan minyak masak
3 - 4 biji pisang (saya guna pisang berangan) - dilecek sampai hancur
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk kayu manis
2 biji telur
sedikit asen pisang
Cara2 :-
- Ayak tepung bersama soda bikarbonat & serbuk kulit kayu manis
- Masukkan gula castor & gaul sebati
- Masukkan minyak masak & telur, gaul lagi
- Kemudian masukkan pisang yang telah dilecek
- Gaul semua bahan tersebut sampai betul2 sebati
- Masukkan dalam bekas pembakar
- Bakar dengan suhu 170C lebih kurang 20 - 25 minit
0 comments:
Post a Comment