Sherpherd Pie

Thursday, November 18, 2010

Bahan-Bahan :-

Bahagian A

1 paket daging cincang
1 biji bawang besar bersaiz sederhana ]potong dadu kecil
Lada putih **
Lada hitam **
Mixed herbs **
Oregano **
Italian herbs**
Parsley **
Mix Vege ] optional
Sos Cili
Perasa dan Garam secukup rasa
Minyak zaitun

Bahagian B

5-6 biji kentang bersaiz sederhana
1 sudu potong buttercup
3 sudu mayonise

Cara-cara :-

Bahagian A

  1. Gaulkan daging cincang dengan bahan2 yang bertanda **
  2. Panaskan minyak
  3. Tumis bawang besar hingga wangi
  4. Kemudian masukkan daging cincang
  5. Masak dengan api sederhana sehingga hampir masak
  6. Masukkan sos cili dan garam secukup rasa

Bahagian B

  1. Rebuskan kentang sehingga lembut dan lenyekkan
  2. Gaulkan kentang lenyek bersama mayonise, buttercup, sedikit lada putih, lada hitam, parsley, mixed herbs dan italian herbs sehingga sebati
  3. Tambahkan sedikit garam secukup rasa.
Masukkan adunan bahagian A di dalam acuan dan ratakan.
Kemudian masukkan adunan bahagian B di dalam acuan dan ratakan
Bakar dalam suhu 150 darjah celcius selama 15minit.
Kemudian bakar dalam suhu 100 darjah celcius selama 15minit lagi.

Kredit Resepi : Kak Bieyah Kamal

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino