sebungkus Fettuccine
1 biji bawang besar ] potong dadu
3 biji bawang putih ] cincang halus
5- 6 biji cili api ] tumbuk / potong halus
2 sudu besar cili boh
3 sudu besar tomato puri
1 bungkus daging cincang
sedikit batang saleri, cendawan butang
sedikit herba (Italian herb, oregano, rosemary)
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Olive oil untuk menumis
Cara2 :
- Rebus fettuccine sehingga lembut (masukkan sedikit olive oil & garam)
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan
- Masukkan cili boh dan tomato puri dan kacau hingga naik minyak
- Masukkan daging cincang dan biarkan sehingga separuh masak
- Masukkan cili padi, cendawan butang, batang saleri dan biarkan mendidih seketika
- Kemudian masukkan herba* dan bahan perasa secukup rasa
- Biar mendidih seketika
Untuk rasa yang lebih pedas boleh tambahkan jumlah cili pagi ikut.
0 comments:
Post a Comment