Siakap Stim Asamboi

Sunday, December 12, 2010


Bahan2 :-
1 ekor ikan siakap
1 inci halia ] racik halus
3 ulas bawang putih ] racik halus
2 biji bawang merah ] racik halus
2 batang serai ] racik halus
1 batang bunga kantan ] racik halus
1 helai daun limau purut ] racik halus
1 biji tomato ] belah 4
sedikit saleri ] potong bulat
3 biji cili api ] belah 2 (bagi yg suka pedas boleh tambah jumlah)
2 sudu besar sos tiram
5 biji asamboi
sedikit perahan limau nipis
sedikit garam / sos ikan

Cara2 :-
  1. Ikan dengan asam jawa / perahan limau untuk menghilangkan bau hanyir
  2. Perap ikan dengan sos tiram dan juga garam / sos ikan
  3. Kemudian letak dalam bekas
  4. Taburkan semua bahan yang telah diracik menutupi ikan
  5. Kemudian kukus lebih kurang 20 minit
  6. 5 minit sebelum ikan diangkat, letakkan perahan air limau nipis
  7. Sedia untuk dihidang dengan nasi panas :)
Nota :
Bagi mereka yang suka pedas, boleh tambah jumlah cili padi.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino