Kebiasaan apabila kita membuat onde-onde selalunya kita jadikan gula melaka sebagai inti. Kali ini saya tukarkan kebiasaan tersebut. Saya gantikan gula melaka kepada lempok durian. Hasilnya pasti tidak mengecewakan tekak anda.
Bahan2 :-
1 bungkus tepung pulut
4 helai daun pandan wangi
1 biji kelapa parut
lempuk durian secukupnya
sedikit garam
Cara :-
- Daun pandan wangi dikisar dan diambil airnya
- Uli tepung pulut dengan air pandan yang dikisar sehingga menjadi doh
- Sementara itu masukkan air ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih
- Kemudian bentukkan kecil-kecil adunan tadi hingga menjadi bulat dan masukkan lempok durian sebagai inti
- Masukkan ke dalam air yang telah dididihkan dan tunggu sehingga terapung di permukaan. Apabila adunan tadi telah terapung bermakna ianya sudah masak
- Angkat dan golek-golekkan di atas kelapa parut
Kelapa parut digaul dengan sedikit garam untuk memberi rasa yang lebih enak.
0 comments:
Post a Comment