Onde-onde Durian

Wednesday, December 22, 2010


Kebiasaan apabila kita membuat onde-onde selalunya kita jadikan gula melaka sebagai inti. Kali ini saya tukarkan kebiasaan tersebut. Saya gantikan gula melaka kepada lempok durian.  Hasilnya pasti tidak mengecewakan tekak anda.

Bahan2 :-
1 bungkus tepung pulut
4 helai daun pandan wangi
1 biji kelapa parut
lempuk durian secukupnya
sedikit garam

Cara :-
  1. Daun pandan wangi dikisar dan diambil airnya
  2. Uli tepung pulut dengan air pandan yang dikisar sehingga menjadi doh
  3. Sementara itu masukkan air ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih
  4. Kemudian bentukkan kecil-kecil adunan tadi hingga menjadi bulat dan masukkan lempok durian sebagai inti
  5. Masukkan ke dalam air yang telah dididihkan dan tunggu sehingga  terapung di permukaan. Apabila adunan tadi telah terapung bermakna ianya sudah masak
  6. Angkat dan golek-golekkan di atas kelapa parut
Nota :
Kelapa parut digaul dengan sedikit garam untuk memberi rasa yang lebih enak.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino