Ni 1st time mak bakar ikan guna daun kunyit. Biasa balut ikan tu guna daun pisang je, tapi untuk dapatkan kelainan aroma mak balut dengan daun kunyit pulak kali ni. Alhamdulillah rasa yang tidak menghampakan. Walau pun ikan bakar kali ni agak kering tapi rasa boleh tahan jugak.
Hehehe balutan daun kunyit mak dah bukak sbb nampak buruk bebenor daun tu hangus kehitaman. Nasib baik ikan selamat lagi. Ikan ni sedap cicah dengan air asam tapi sbb asam jawa tak ada mak cicah guna kicap cili jer... syukurlah nak kenyang jugak perut. Alhamdulillah :)
Bahan2 :-
3 ekor ikan kembung ] dibuang perut dan dibersihkan
sedikit serbuk kunyit
secubit garam
3 helai daun kuniyt (daun pandan pun boleh yer )
Cara2 :-
- Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.
- Balutkan badan ikan tadi dengan daun kunyit
- Bakar atau grill atas api sederhana. Yang ni mak bakar atas dapur gas je dengan kuali leper non stick.
- Balikkan ikan sehingga masak
- Hidangkan dengan air asam / kicap bercili
0 comments:
Post a Comment