Bingka Roti Cinnamon

Wednesday, November 20, 2013

Bahan-bahan :-Bahan A:

  • 1/2 cawan gula
  • 100ml air panas

Bahan B:

  • 3 keping roti slice (gardenia, etc)
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 400ml susu segar
  • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
  • sedikit garam

Bahan C (optional):

  • 3 sudu besar butter
  • bijan/ badam cincang


Cara-cara :-


Bahan A
  • Masak gula menggunakan api perlahan sehingga cair & menjadi perang.
  • Masukkan air panas & kacau sehingga gula larut.
  • Sejukkan sebentar.
Bahan B
  • Masukkan kesemua bahan2 ke dalam blender & blend hingga sebati.
  • Campurkan bahan A ke dalam bahan B.
  • Tuang adunan yg telah dicampur ke dalam periuk
  • Masak sebentar menggunakan api sederhana sehingga likat/pekat.
  • Setelah likat, padamkan api dan gaulkan butter ke dalam adunan.
  • Tuang adunan ke dlm loyang & taburkan sedikit bijan/ badam cincang (optional).
  • Bakar dlm oven 180C selama 30-40 minit.
Sumber : Azareena (15 Mar 2006 9:52pm)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino