Memandangkan daun kesum tengah merimbun kat kebun sekangkang kera tu, dari asyik kena cantas je baik dibuatkan sesuatu. kebetulan hari tu ada beli ikan parang elok ler dimasakkan asam pedas. Saya selain ikan pari, asam pedas kesukaan adalah ikan parang. Walau pun agak mencabar skit waktu nak makan tu sbb byk tulang tapi ikan parang sgt sedap dimasak asam pedas. Isi ikan parang sgt manis...
Rasa semua orang tahu resepi nak masak asam pedas tapi saya nak kongsi jugak versi saya jugak :)
Bahan2 :-
2 / 3 keping ikan parang
4 ulas bawang merah **
2 ulas bawang putih **
1 inci halia **
1 inci kunyit hidup (kalau takde kunyit hidup guna tepung kunyit pun takpe) **
3 sudu cili giling (kalau nak pedas lagi boleh tambah lagi ye) **
3 batang serai (ketuk)
1 inci belacan (bakar skit) **
seikat daun kesum
1 batang bunga kantan
2 biji tomato (optional)
beberapa biji kacang bendi (optional)
2 / 3 keping asam keping
minyak untuk menumis
garam
bahan perisa
AirCara2 :-
- Kisar bahan yang bertanda **
- Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar sehingga naik minyak. Masukkan serai yang telah diketuk.
- Masukkan sedikit air dan biar mendidih sikit. Agak2 dah mendidih tu masukkan ikan. Balik2 kan ye supaya ikan sebati dengan bahan tumisan
- Agak2 ikan dah separuh masak, tambah air. Haa yang ni ikut masing2 ye... kalau yg suka berkuah byk tu boleh ler letak sedang. Kalau yg suka kuah pekat agak2 ikan boleh tenggelam skit dah memadai
- Didihkan seketika, masukkan asam keping, daun kesum, bunga kantan yang telah dipotong serta tomato.
- Perisakan dengan garam dan bahan perisa sesedap rasa
Hehehe siap untuk dihidang. Kalau saya suka asam pedas kuah pekat sikit! nyum2....
0 comments:
Post a Comment