Bahan-Bahan
500 g macaroni
300 g daging cincang
5 biji bawang merah (dihiris – separuh dibuat bawang goreng)
2 sdm rempah beriyani
1 sdm serbuk ketumbar
1 sdm rempah korma
2 sdm cili boh
½ sdt lada putih
3 sdm kicap manis
3 sdm sos cili
4 sdm sos tomato
3 biji tomato (dipotong)
2 batang lobak (dipotong)
2 sdm halia (kisar)
2 sdm bawang putih (kisar)
1 sdm jus limau
1 cube stok ayam
3 biji cili merah (potong bulat)
3 biji cili hijau (potong bulat)
1 cawan minyak sayur
daun ketumbar, pudina, bawang goreng dan garam.
Cara Cara
- Air dididihkan bersama rempah kurma, cengkih, kayu manis.
- Masukkan macaroni hingga empuk dan toskan.
- Panaskan minyak, tumis bahan hiris, halia, bawang putih dan lada kisar hingga wangi.
- Masukkan daging cincang, rempah beriyani, sos, kicap, cube ayam, garam, lobak, cili hijau/merah, tomato dan jus limau.
- Akhir sekali masukkan macaroni dan gaul hingga rata.
- Taburkan dengan daun ketumbar, daun pudina dan bawang goreng apabila menghidangnya.
0 comments:
Post a Comment