Bahan-Bahannya :-
5 biji kentang sederhana besar
6 - 7 kuntum black fungus ] rendam sampai kembang
4 - 5 keping fucuk ], rendam hingga lembut
30 - 35 tangkai "kincam"
1 cekak soo hoon ] potong dan rendam
4 - 5 biji telur
4 ulas bawang putih ] diketuk
6 biji bawang merah ] dihiris halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 ketul kiub pati ikan bilis "MAGGI"
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
Garam secukup rasa
Bahan Hiasan:-
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Cara2 membuatnya :-
- Kentang dikupas, potong 4 setiap biji,
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang hiris, bawang putih dan udang kering tumbuk hingga wangi. Masukkan air (anggaran 1 liter), kiub ikan bilis dan kentang. Masak hingga mendidih.
- Kecilakn api dan pecahkan telur satu persatu dalam kuah tadi.
- Masak hingga telur masak dan tidak pecah.
- Masukkan cendawan dan fucuk. Masak hingga kentang hampir empuk.
- Masukkan kincam tadi dan tambah garam jika perlu.
- Akhir sekali masukkan soo hoon dan kacau rata.
- Biar mendidih sebentar dan boleh matikan api.
- Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
Kredit : Encik Mat Gebu
0 comments:
Post a Comment