Sup Telur dan Sayur

Wednesday, October 1, 2008


Bahan-Bahannya :-
5 biji kentang sederhana besar
6 - 7 kuntum black fungus ] rendam sampai kembang
4 - 5 keping fucuk ], rendam hingga lembut
30 - 35 tangkai "kincam"
1 cekak soo hoon ] potong dan rendam
4 - 5 biji telur
4 ulas bawang putih ] diketuk
6 biji bawang merah ] dihiris halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 ketul kiub pati ikan bilis "MAGGI"
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan:-
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng

Cara2 membuatnya :-
  1. Kentang dikupas, potong 4 setiap biji,
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang hiris, bawang putih dan udang kering tumbuk hingga wangi. Masukkan air (anggaran 1 liter), kiub ikan bilis dan kentang. Masak hingga mendidih.
  3. Kecilakn api dan pecahkan telur satu persatu dalam kuah tadi.
  4. Masak hingga telur masak dan tidak pecah.
  5. Masukkan cendawan dan fucuk. Masak hingga kentang hampir empuk.
  6. Masukkan kincam tadi dan tambah garam jika perlu.
  7. Akhir sekali masukkan soo hoon dan kacau rata.
  8. Biar mendidih sebentar dan boleh matikan api.
  9. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

Kredit : Encik Mat Gebu

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino