3 kilo siput sedut ]potong bahagian ekornye
30 biji cili api (ikut selera anda)
1 inchi kunyit basah
1 inchi halia
7 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 batang serai
2 biji kelapa ]ambil santan sahaja
garam ] ikut sesedap rasa
1 ½ sudu ajinomoto (ikut sesedap rasa)
3 keping asam keping
5 batang keladi berserta isi ] rebus separuh masak
minyak masak
Cara:
- Siput hendak lah dipotong bahagian ekornye jgn telalu pendek.
- Tumbuk kunyit basah dgn sedikit garam, cili api,halia,bawang merah dan bawang putih tumbuk hingga lumat.Kmudian ketukkan serai.
- Setelah kesemua bahan tdi telah lumat.Panaskan periuk dgn minyak masak.
- Masukkan bahan yg telah ditumbuk lumat tadi
- Tumis hingga naik bau.
- Masukkan serai tadi.
- Kemudian kacau hingga sebati.
- Masukkan 2 sudu besar garam,1 sudu ajinomoto dan 2 keping asam keping.Kacau hingga bahan2 itu sebati.
- Masukkan siput yg tlh dibersihkan tadi ,masukkan sedikit santan kacau lagi.
- Kmudian Masukkan kesemua santan kacau hingga santan dan siput masak.
- Masukkan keladi yg telah direbus tadi.Kacau hingga rata.Setelah itu masukkan batang keladi.
- Biarkan kuah tadi mendidih dan sedia utk dimakan.
0 comments:
Post a Comment