Sweet Savoury Scones

Tuesday, September 2, 2008



BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 400 g tepung halus
  • 100 g gula aising
  • 1 camca teh baking powder
  • 110 g mentega
  • 1 biji telur gred A
  • 100 ml susu segar
  • 2 tangaki daun bawang, hiris halus
  • 40 g lada benggala merah, didadu kecil
  • 75 g parutan keju cheddar / keju parmesan)
  • 1 kuning telur, untuk disapu

CARA MEMBUATNYA :-)

  • Satukan tepung, gula aising, baking powder dalam satu bekas, gaul rata. Masukkan mentega dan gaul ramas dengan hujung jari sehingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti.
  • Tuang susu sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh (jgn habiskan susu jika adunan sudah menjadi doh yang tidak melekat dimangkuk adunan). Tambah hirisan daun bawang, cincangan lada benggala merah dan juga keju. Gaul hingga rata. Rehatkan doh 20 minit.
  • Panaskan oven pada suhu 200C, tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan canai doh setebal 1 cm, terap ikut acuan kegemaran atau potong dengan pisau. Alihkan ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
  • Sapu kuning telur dan bakar 25 - 30 minit hingga scones kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan. Hidangkan untuk minum petang...

Resepi & Gambar
Kredit : En. Mat yang Gebu

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino