BAHAN A :-
250 g mentega
80 g susu pekat manis
1 camca teh rempah kek
1/2 camca teh serbuk vanilin
80 g golden syrup
BAHAN B :-
15 kuning telur
3 putih telur
120 g gula kastor
80 g tepung superfine/hong kong/tepung halus
1 camca besar ovallete
20 ml air sejuk
BAHAN C :-
Beberapa titik pewarna kuning
150 g prune, belah dua dan leperkan
Mentega cair untuk disapu
CARA MEMBUATNYA :-
- Lenser tin kek berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Putar bahan A pada kelajuan tinggi selama 5 - 7 minit hingga kembang dan gebu. Ketepikan.
- Dalam mangkuk yang lain dan bersih, putar bahan B pada kelajuan sederhana selama 10 minit.
- Satukan adunan A dan B, gaul rata dan tambah pewarna kuning. Kacau hingga sebati. Panaskan oven pada suhu 180C, gunakan api "grill".
- Sudukan 4 camca besar adunan ke dalam tin kek, ratakan dan bakar hingga masak (lebih kurang 5 minit, bergantung pada oven masing). Keluarkan kek, sapu nipis permukaan lapisan dengan mentega cair. Letakkan adunan baru sebanyak 4 camca besar, ratakan dan bakar.
- Lakukan proses tadi sehingga lapisan ke-4 atau 5. Lapisan seterusnya disusun buah prune tadi dan bakar hingga masak. Tidak perlu disapu mentega cair pada permukaan yang ada buah prune.
- Buat hingga siap, sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari tin, biar kek betul2 sejuk sebelum dipotong. Boleh juga dibungkus rapi dan simpan dalam peti ais...
0 comments:
Post a Comment