Kek Buah

Friday, September 19, 2008


Bahan A:
250 gm butter
150 gm gula perang [browm sugar]
3 biji telur
1 s/teh esen vanila
5 s/b madu

Bahan B [ayak]
225 gm tepung superfine
5 s/b susu tepung
1 s/teh baking powder
1 s/teh soda bikarbonat
1 s/k serbuk kayu manis

Bahan C [rendamkan selama 3 atau 4 jam]
100 g buah prune [cincang]
200 gm buah campur
1 cawan oren juice

hiasan - hirisan badam tau badam cincang

Cara:
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila.
3. Masukkan bahan yg diayak [bahan B] dan buah campur [bahan C] berselang seli.
4. Masukkan madu dan kacau rata.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas minyak atau loyang aluminium pakai buang bentuk 4segi. 6. Taburkan bahan hiasan.
7. Bakar adunan kek dalam oven yg telah dipanaskan 180'C selama 1 jam.
8. Sejukkan kek baru dipotong dan hidangkan.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino