Kek lapis ni sama dengan resepi ‘Cherry blossom layere cake’ dari buku resepi Jamie Wong. Bezanya Cuma bahan yg diguna. Jamie’s version guna tepung kastard & bukan guna horlicks & kaya. Kek ni sebenranya kek kukus & nampak lebih cantik kalau dikukus. Tapi boleh bakar.
Bahan2 (utk isi buah prune):
4 oz butter
4 biji telur
4 sudu makan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
½ cawan gula
3 peket kecil buah prune
Cara2 membuat buah prune :-
1. Pukul butter dgn gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu & pukul hingga kembang.
3. Masukkan tepung & gaul hingga sebati & kemudian masukkan susu pekat & esen vanilla.
4. Bahagikan kpd 2 warna, merah & hijau.
5. Sediakan buah prune dgn membuka luas bhgn lubang biji .
6. Paipkan adunan merah & hijau ke dlm buah prune.
7. Kukus hingga masak.
Nota :
Lebihan adunan tadi digunakan utk melapis kek. Bahagi dua setiap adunan merah & hijau utk setiap lapisan.
Bahan utk melapis (kek) :-
6 biji telur
12 oz butter
1 cawan gula
1 ½ cawan tepung gandum
1 cawan Horlick
½ tin susu pekat
150 gm kaya
1 sudu kecil esen vanilla
Cara2 :-
1. Pukul butter & gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu & pukul hingga kembang.
3. Masukkan tepung & horlicks & kacau hingga sebati.
4. Masukkan susu pekat, kaya & esen vanilla & gaul sebati.
Nota :-
1. Utk melapis, gunakan loyang 8”.
2. Masukkan 1 senduk @ 4 sudu besar adunan putih ke dlm loyang & bakar hingga masak.
3. Masukkan adunan hijau.
4. Kemudian masukan adunan putih.
5. Masukkan adunan merah.
6. Masukkan adunan putih & susun buah prune warna sama.
7. Boleh letak 16 biji prune @ utk lebih cantik, susun 25 biji prune.
8. Teruskan melapis sampai menutup buah prune.
9. Masukkan adunan putih & susun buah prune selebihnya. Lapis hingga menutup buah prune.
10. Masukkan adunan merah, kemudian adunan putih, hijau & putih. Bakar pd suhu 160 – 174 darjah C.
Tips :-
*Utk susunan prune lebih cantik & kemas tahan buah prune dgn ‘toothpick’
Bahan2 (utk isi buah prune):
4 oz butter
4 biji telur
4 sudu makan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
½ cawan gula
3 peket kecil buah prune
Cara2 membuat buah prune :-
1. Pukul butter dgn gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu & pukul hingga kembang.
3. Masukkan tepung & gaul hingga sebati & kemudian masukkan susu pekat & esen vanilla.
4. Bahagikan kpd 2 warna, merah & hijau.
5. Sediakan buah prune dgn membuka luas bhgn lubang biji .
6. Paipkan adunan merah & hijau ke dlm buah prune.
7. Kukus hingga masak.
Nota :
Lebihan adunan tadi digunakan utk melapis kek. Bahagi dua setiap adunan merah & hijau utk setiap lapisan.
Bahan utk melapis (kek) :-
6 biji telur
12 oz butter
1 cawan gula
1 ½ cawan tepung gandum
1 cawan Horlick
½ tin susu pekat
150 gm kaya
1 sudu kecil esen vanilla
Cara2 :-
1. Pukul butter & gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu & pukul hingga kembang.
3. Masukkan tepung & horlicks & kacau hingga sebati.
4. Masukkan susu pekat, kaya & esen vanilla & gaul sebati.
Nota :-
1. Utk melapis, gunakan loyang 8”.
2. Masukkan 1 senduk @ 4 sudu besar adunan putih ke dlm loyang & bakar hingga masak.
3. Masukkan adunan hijau.
4. Kemudian masukan adunan putih.
5. Masukkan adunan merah.
6. Masukkan adunan putih & susun buah prune warna sama.
7. Boleh letak 16 biji prune @ utk lebih cantik, susun 25 biji prune.
8. Teruskan melapis sampai menutup buah prune.
9. Masukkan adunan putih & susun buah prune selebihnya. Lapis hingga menutup buah prune.
10. Masukkan adunan merah, kemudian adunan putih, hijau & putih. Bakar pd suhu 160 – 174 darjah C.
Tips :-
*Utk susunan prune lebih cantik & kemas tahan buah prune dgn ‘toothpick’
0 comments:
Post a Comment