Bahan-bahan :
1 bungkus kecil suhun-rendam hingga lembut/celur sekejap
*2 ekor sotong sederhana besar - potong bulat
*100 gm udang-buang kepala
*2 ekor sotong sederhana besar - potong bulat
*100 gm udang-buang kepala
* 2 batang crab stick
1 biji tomato-potong kecil
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun ketumbar
3 biji cili padi dihiris ] kalau suka pedas tambah sukatan
1 biji bawang besar-potong tipis
1 biji bawang merah-potong tipis
1 sudu kicap masin / fish sos
2 sudu air asam limau ] tambah kalau nak masam lagi
garam dan gula secukupnya
1 biji tomato-potong kecil
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun ketumbar
3 biji cili padi dihiris ] kalau suka pedas tambah sukatan
1 biji bawang besar-potong tipis
1 biji bawang merah-potong tipis
1 sudu kicap masin / fish sos
2 sudu air asam limau ] tambah kalau nak masam lagi
garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
- Rendam atau celur suhun sehingga lembut
- Celur bahan2 yang bertandan *
- Gaulkan bahan-bahan yang telah dihiris dengan bahan yang telah dicelur
- Tambah kicap masin / sos ikan, garam, gula dan air perahan limau
- Gaul rata dan sedia untuk dihidang.
Nota :
Kalau suka boleh tambah kacang panjang / karot. Potong dadu dan gaul sekali.
0 comments:
Post a Comment