Resepi ni saya cedok dari blog En. Mat yang gebu :) terima kasih daun keladi
Bahan2 :-
200 gm minyak sapi
100 gm shortening
180 gm gula halus / castor (saya kurangkan jadi 150 gm je)
80 gm tepung jagung
80 gm tepung suji
370 gm tepung gandum** (agak2 sampai doh jadi lembut)
100 gm cornflake ] kisar halus
1 biji kuning telur
Bahan2 A - untuk golekan :)
susu tepung secukupnya
cornflake yg dikisar halus secukupnya
sedikit gula aising
Cara2 :_
- Pukul minyak sapi, shortening dan gula halus hingga kembang
- Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi
- masukkan tepung jagung, cornflake, tepung suji dan tepung gandum sedikit demi sedikit
- Putar sehingga adunan sebati
- Kemudian gentel adunan menjadi sebesar ibu jari
- Bakar pada suhu 175C lebih kurang 20 minit atau sehingga masak kekuningan
- Akhir sekali biarkan sejuk dan golekkan pada bahan A
- Susun dalam paper cup kecil
semasa menggentel adunan pastikan emosi anda stabil. Kalau tidak biskut anda akan mempunyai pelbagai size seperti gambar di atas heheheh
0 comments:
Post a Comment