Tomyam Seafood

Tuesday, May 1, 2012

Bahan-bahan :-
10 ekor udang
5 ekor  sotong (potong bulat)
Lala (ikut suka nak letak byk mana)
2 ekor ketam (belah 4)
2 ulas bawang putih (ketuk) **
2 inci lengkuas (ketuk) **
1 sudu kecil udang kering ditumbuk halus (optional)
2 besar cili kisar **
1 batang serai (ketuk) **
1 1/2 sudu besar jus lemon
beberapa helai daun limau purut ***
beberapa biji straw mushroom  ***
1 biji lobak merah (potong serong / ikut suka) ***
1 biji tomato (belah 4) ***
1/2 cawan santan pekat
1 batang celery (potong serong / ikut suka) ***
1 biji holland (belah 2) ***
5 biji cili padi - ketuk (nak pedas boleh tambah kuantiti ye) ***
Garam secukup rasa
sedikit gula
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara :-
  1. Tumis bahan yang bertanda ** hingga naik bau dan tambah sedikit air
  2. Kemudian masukkan bahan makanan laut dan biar mendidih seketika
  3. Masukkan bahan2 yang bertanda *** dan biar mendidih seketika
  4. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan
  5. Kemudian tambah bahan perasa secukup rasa
  6. Reneh seketika dan siap di hidang. Sedap makan panas2 hehehe

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino