10 ekor udang
5 ekor sotong (potong bulat)
Lala (ikut suka nak letak byk mana)
2 ekor ketam (belah 4)
2 ulas bawang putih (ketuk) **
2 inci lengkuas (ketuk) **
1 sudu kecil udang kering ditumbuk halus (optional)
2 besar cili kisar **
1 batang serai (ketuk) **
1 1/2 sudu besar jus lemon
beberapa helai daun limau purut ***
beberapa biji straw mushroom ***
1 biji lobak merah (potong serong / ikut suka) ***
1 biji tomato (belah 4) ***
1/2 cawan santan pekat
1 batang celery (potong serong / ikut suka) ***
1 biji holland (belah 2) ***
5 biji cili padi - ketuk (nak pedas boleh tambah kuantiti ye) ***
Garam secukup rasa
sedikit gula
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara :-
- Tumis bahan yang bertanda ** hingga naik bau dan tambah sedikit air
- Kemudian masukkan bahan makanan laut dan biar mendidih seketika
- Masukkan bahan2 yang bertanda *** dan biar mendidih seketika
- Masukkan santan pekat dan kacau perlahan
- Kemudian tambah bahan perasa secukup rasa
- Reneh seketika dan siap di hidang. Sedap makan panas2 hehehe
0 comments:
Post a Comment