Kurma Daging

Wednesday, January 24, 2007


Bahan Utama :- 600 g daging batang pinang (dipotong dadu 3 cm) 3 camb minyak 3camb rempah kurma 1 l santan (2 biji kelapa) 1 keping asam gelugur 400 g ubi kentang } 3 biji tomato } dibelah 4 2 labu bawang besar } 2 biji cili merah } dibelah 2, jangan putus 2 biji cili hijau } Bahan Penumis: 5 cm kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga Bahan Kisar: 6 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 labu bawang besar 4 biji buah keras Cara-cara memasak :- 1. Panaskan minyak, masukkan bahan penumis. Kacau 1-2 minit. 2. Bubuh pula bahan kisar, kacau sampai wangi. 3. Masukkan rempah kurma dan sedikit air. 4. Bila terbit bau, bubuh pula daging dan kacau 3-4 minit atau hingga kering airnya. 5. Tuangkan santan dan asam gelugur. Kacau hingga menggelegak dan daging separuh empuk. 6. Bubuh pula kentang, kacau sampai daging lembut. 7. Bubuh bahan baki dan biar mendidih semula sebelum diangkat.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino