Bahan-bahan
4 keping Ikan Tenggiri [boleh gunakan ikan merah, bawal putih,kembung]
1/2 cawan taucu
1 batang timun [potong kecil]
1/2 batang carrot [potong kecil]
1 s/k gula
1 s/k kunyit
air secukupnya
minyak
bahan mayang/hiris
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
3 biji cili besar merah
3 biji cili hijau
3 labu bwg besar
Cara:
1. Bersihkan ikan dan gaul dgn garam n kunyit dan goreng hingga garing dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih sehingga wangi.
3. Masukkan taucu air, gula, cili dan biarkan mendideh.
4. Masukkan timun dan carrot.
5. Biarkan pekat sikit dan boleh tuangkan atas ikan tadi.
6. Hidangkan bersama nasi putih.
Source: resepi.noorjannah.com via Tipswanita on Pinterest
0 comments:
Post a Comment