Tomyam Tumis Berapi
Sunday, January 21, 2007
Tomyam ni istimewa skit sebab bahan2 kisar kena tumis dahulu. Dan kuahnya agak merah
Bahan2 kisar
5 - 8 biji lada padi merah
sedikit halia
1 batang serai
1 biji bwg besar
2 ulas bawang putih
Bahan2 lain
Air secukupnya
1 btg serai ] dititik
sedikit lengkuas ] dititik
beberapa daun limau ] di koyak2 atau hiris pun boleh
¼ cwn air limau purut
¼ cwn isi ayam
sedikit udang, sotong & fishball
beberapa sayuran (jagung muda, bungakobis, etc)
garam & gula secukupnya
Cara2
1. Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan bahan2 kisar hingga naik bau.
2. Masukkan air, serai & lengkuas dan jus limau, garam & gula. Rasa.
3. Dan biarkan mendidih di atas api sederhana.
4. Masukkan isi ayam. Birkan kuah mendidih sekali lagi
5. Masukkan sotong, udang, fishball, sayuran dan limau purut.
6. Biarkan seketika sehingga masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino
0 comments:
Post a Comment