Kerabu Pucuk Paku

Saturday, April 19, 2008

Bahan
  • 2 ikat pucuk paku
  • 1 cawan taugeh ] basuh dan toskan
  • sedikit lobak merah ] parutkan/sagat panjang
  • 1/2 cawan kelapa goreng ] mesinkan
  • 1 labu bawang besar ] hiris
  • 6 biji limau kasturi ]ambil jus
  • 1 sudu besar sos ikan
  • gula secukup rasa

Sambal [mesinkan/tumbuk]
  • 5 biji cili merah
  • 6 biji ciliapi
  • 2 sm belacan
  • 2 s/b ikan bilis
  • 1 s/b jus asam jawa

Cara
  • Pucuk paku diambilkan daun hijau sahaja.
  • Basuh dan rebuskan dengan sedikit garam sehingga lembut kemudia toskan
  • Gaulkan semua bahan sambal dan sayuran (pucuk paku, tauheh dan lobak merah)
  • Rasakan masin dan masamnya.
  • Hidangkan.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino