- 400gram pes laksa Sarawak Hj Manan (2 bungkus)
- 2 bungkus Bihun
- 500gram udang basah
- 3 ketul dada ayam
- 500ml santan pekat (1 tin santan cream)
- 8 biji telur ayam
- 1 kiub pati ayam maggi
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam, gula & msg secukup rasa
BAHAN TAMBAHAN
- 500gram tauge
- Daun ketumbar @ daun pudina (ikut suka)
- Limau kasturi @ lemon
- 15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
- Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh)
- Sedikit air perahan limau@lemon
- Garam & gula
- Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
- Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
- Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
- Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
- Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
- Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
- Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon.
CARA2 MENGHIDANG LAKSA SWK
- Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.
0 comments:
Post a Comment