Bahan-bahan
- 7- 8 keping dada ayam
- 7 ulas bawang putih ] kisar
- 6cm kunyit hidup ] kisar
- 6cm halia ] kisar
- 7 ulas bawang merah ] kisar
- 2 - 3 sudu makan cili boh atau cili kering
- 2 batang serai dihiris halus
- 6cm lengkuas dihiris halus
- 1 sudu makan jintan manis ] digoreng tanpa minyak dan dikisar halus
- 1 sudu makan ketumbar ] digoreng tanpa minyak dan dikisar halus
- sedikit belacan
- 1 cawan kelapa parut ditumbuk
- 1 cawan santan pekat
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit cili hidup merah dan hijau dipotong mengikut kesukaan
- sedikit daun limau purut dihiris halus sedikit daun kunyit
Cara-cara
- Tumis daun pandan dan bahan yang telah dikisar bersama cili kering/cili boh, serai, lengkuas dan belacan hingga masak dan naik bau.
- Kemudian masukkan serbuk jintan manis dan ketumbar, digaulkan sebati.
- Masukkan kelapa parut tadi dan digaulkan rata.
- Masukkan santan tadi dan digaulkan rata.
- Tambahkan air jika rasanya mau. Selepas itu masukkan garam dan gula secukup rasa dan di gaulkan rata.
- Apabila kuah hampir kering, masukkan daun limau purut & daun kunyit yang dihiris tadi dan cili hidup. Angkat dan bolih disajikan.
0 comments:
Post a Comment