Bahan-bahan
1/2 kati beras siam
1 biji kelapa, dapatkan 1 mangkuk pati santan dan satu mangkuk santan cair
1/2 kati udang hidup yang besar, buang kulit
1/2 tahil udang kering, ditumbuk
2 hiris ikan parang bakar, ditumbuk
1 sdk lada sulah, ditumbuk
digiling halus:
12 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
3 inci halia
1 sdt halba
1 biji bawang besar, potong melintang
daun selasih
serbuk perisa dan garam secukupnya
Cara Membuat
- Basuh beras bersih-bersih dan masak atas api perlahan dengan 1 1/2 cupak air selama satu jam.
- Tambahkan air panas jika airnya kering.
- Masukkan 1 mangkuk santan cair, garam, halba, udang hidup, dan rempah-rempah giling, udang kering, ikan bakar, bawang besar dan daun selasih.
- Didihkan selama sejam.
- Masukkan 1 mangkuk pati santan dan perisa.
- Masak lagi 1/2 jam dan dihidang.
0 comments:
Post a Comment