Rendang Tok

Monday, January 19, 2009


Bahan-bahan
600g daging
3 sdb makan ketumbar
3 sdb jintan manis
3 sdb jintan putih
2 sdb lada hitam
3 kuntum bunga lawang
11 kuntum bunga cengkih
10 buji cili kering, dikisar
10 buji bawang merah, dikisar
3 cm halia
2 batang serai, diketuk
3 cm lengkuas
250g gula
1 biji kelapa, diambil santan
250g kerisik
1/2 biji isi kelapa, dipotong nipis dan digoreng
Daun kunyit
Minyak

Cara2 :-
  1. Daging dibasuh dan dipotong kiub.
  2. Ketumbar, jintan, lada hitam, bunga cengkih, bunga lawang, halia dan lengkuas dikisar dan digoreng tidak terlalu garing.
  3. Campurkan bahan kisar, santan, daging dan serai kedalam kuali dan jerang diatas api sederhana.
  4. Masak sehingga daging empuk, masukkan kelap potong, kerisik, daun kunyit dan rasa gram dan gula.
  5. Masak sebentar angkat dan dihidang dengan dengan ketupat dan lemang.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino