Bahan-bahan
600g daging
3 sdb makan ketumbar
3 sdb jintan manis
3 sdb jintan putih
2 sdb lada hitam
3 kuntum bunga lawang
11 kuntum bunga cengkih
10 buji cili kering, dikisar
10 buji bawang merah, dikisar
3 cm halia
2 batang serai, diketuk
3 cm lengkuas
250g gula
1 biji kelapa, diambil santan
250g kerisik
1/2 biji isi kelapa, dipotong nipis dan digoreng
Daun kunyit
Minyak
Cara2 :-
- Daging dibasuh dan dipotong kiub.
- Ketumbar, jintan, lada hitam, bunga cengkih, bunga lawang, halia dan lengkuas dikisar dan digoreng tidak terlalu garing.
- Campurkan bahan kisar, santan, daging dan serai kedalam kuali dan jerang diatas api sederhana.
- Masak sehingga daging empuk, masukkan kelap potong, kerisik, daun kunyit dan rasa gram dan gula.
- Masak sebentar angkat dan dihidang dengan dengan ketupat dan lemang.
0 comments:
Post a Comment