Bahan-bahannya
400gm isi ayam
1 s/mkn halia kisar
* Lumurkan halia kisar dengan ayam. Perapkan sebentar.
2 s/mkn besar tepung beras
1 s/mkn besar tepung jagung
1 s/mkn lada sulah
1 s/teh garam
1 s/mkn gula
2 butir telur
2 s/mkn susu sejat
Cara2 :-
- Dalam satu mangkuk satukan kesemuanya .
- Gaul hingga adunan menjadi sebati.
- Masukkan isi ayam yg telah di perap dengan halia.
- Goreng ayam dalam minyak yang agak panas dengan api yg sederhana.
- Bila ayam sudah di goreng, toskan minyaknya.
- Lalu potong ayam dengan menggunakan pisau yg tajam.
- Letakkan di atas piring lalu siramkan dengan sos lemon.
- Sedap dihidangkan semasa panas.
4 s/mkn jus lemon
5 s/mkn gula
3 s/mkn tepung jagung
300 ml air atau secukup kepekatan yang anda inginkan.
1 s/mkn cuka
Cara2 :-
- Satukan kesemuanya dalam periuk kecil.
- Lalu didihkan, kacau hingga sos agak pekat sedikit.
- Rasa apa yang kurang, bolehlah ditambah.
- Padamkan api lalu sejukkan. Sedia untuk di gunakan.
0 comments:
Post a Comment