Lemon Chicken

Monday, January 19, 2009


Bahan-bahannya
400gm isi ayam
1 s/mkn halia kisar
* Lumurkan halia kisar dengan ayam. Perapkan sebentar.

2 s/mkn besar tepung beras
1 s/mkn besar tepung jagung
1 s/mkn lada sulah
1 s/teh garam
1 s/mkn gula
2 butir telur
2 s/mkn susu sejat

Cara2 :-
  • Dalam satu mangkuk satukan kesemuanya .
  • Gaul hingga adunan menjadi sebati.
  • Masukkan isi ayam yg telah di perap dengan halia.
  • Goreng ayam dalam minyak yang agak panas dengan api yg sederhana.
  • Bila ayam sudah di goreng, toskan minyaknya.
  • Lalu potong ayam dengan menggunakan pisau yg tajam.
  • Letakkan di atas piring lalu siramkan dengan sos lemon.
  • Sedap dihidangkan semasa panas.
Bahan2 Sos :-
4 s/mkn jus lemon
5 s/mkn gula
3 s/mkn tepung jagung
300 ml air atau secukup kepekatan yang anda inginkan.
1 s/mkn cuka

Cara2 :-
  • Satukan kesemuanya dalam periuk kecil.
  • Lalu didihkan, kacau hingga sos agak pekat sedikit.
  • Rasa apa yang kurang, bolehlah ditambah.
  • Padamkan api lalu sejukkan. Sedia untuk di gunakan.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino