Carrot Orange Cake

Thursday, March 19, 2009


Bahan2 : -

4 biji telur ~ asingkan putih & kuningnya
1 1/2 cawan ~ minyak sayur atau minyak jagung
150 g~ gula kastor (saya kurangkan jadi 130gm)
150 g~ brown sugar
1 1/4 cawan ~ lobak merah diparut ( tidak perlu dibuangkan jus carrot tersebut)
1/4 cawan kulit orange yang diparut dari sebiji orange beserta dengan perahan jus orange

Bahan di ayak : -

250 g tepung gandum
1 suduteh serbuk kayu manis
1 suduteh baking soda
1 sudu teh baking powder (saya tambah dari resepi asal)
1 suduteh garam
100 g walnut ~ di bakar sekejap dalam oven kemudian di potong dadu/kecil
( untuk memberi lebih rasa pada kek, memang sedap letak ni!)

Cara2 : -

  1. Pukulkan kuning telur hingga kembang (guna whisker atau mixer).
  2. Kemudian masukkan minyak, gula kaster & gula perang, serta dengan lobak merah dan orange yang diparut tadi.
  3. Masukkan walnut, kacau sebati.
  4. Kemudian masukkan bahan-bahan yang di ayak tadi, kacau sebati.
  5. Pukul putih telur di mangkuk lain dengan mixer hingga keras.
  6. Masukkan putih telur ini sedikit demi sedikit ke dalam adunan, kacau perlahan-lahan, satu arah
  7. sahaja, sila gunakan spatula atau senduk kayu, tak sebati sangat pun tak apa asalkan tidak terlebih kacau.
  8. Bakar pada suhu 180 celcius selama 45 minit atau sehingga masak.

Cream Cheese Frosting

120 g butter
250 g cream cheese
120 g gula aising

Cara2 : -

  1. Pukul kesemua bahan hingga kembang dan ringan.
  2. Sapukan ke atas kek yang telah disejukkan dan hiasi dengan walnut.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino