500 g daging lembu batang pinang atau ayam
2 camca besar cili kisar
5 biji bawang putih, dicincang
1 cawan daun selasih (basil)
1 camca besar sos ikan (nampla)
1/2 camca teh belacan
Sedikit gula (kalau suka)
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara2 :-
- Hiris daging nipis, cuci dan gaul dgn sedikit lada sulah dan garam.
- Goreng hingga empuk dan sedikit garing.
- Daging batang pinang mudah empuk, jika guna bahagian lain, rebus hingga lembut dulu baru digoreng
- Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan lebih kurang 4 camca besar.
- Tumis lada kisar dan belacan hingga wangi.
- Masukkan bawang putih, gula dan sos ikan.
- Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan daging goreng tadi dan daun selasih, kalau hingga semuanya bergaul mesra.
- Angkat dan hidangkan
Sumber : Puan Eryn Comel
Sumber
0 comments:
Post a Comment