Bahan2:-
1 kilo daging batang pinang
10 ulas bawang merah, ditumbuk kasar
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
15 tangkai cili kering, direbus dan dikisar
4 batang serai, dikisar bersama cili kering
3 camca besar ketumbar, disangrai dan kisar kasar
setengah cawan air asam jawa
4 camca besar kicap manis
1 cawan air (atau lebih)
garam
gula
3 cawan minyak
Cara2 :-
- Pijarkan dua sudu makan minyak, tumis bawang dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan ketumbar dan goreng sampai wangi.
- Masukkan cili pes, goreng hingga terbit minyak.
- Masukkan daging yang telah diperap dengan bahan perapan sekali
- Bila bahan tadi sudah mesra, masukkan air, didihkan dan kemudian kecilkan api, tutup kuali/periuk.
- Bila daging sudah empuk, buka penutup, masukkan air asam jawa & kicap dan biarkan renih sehingga air kering.
- Masukkan minyak masak yang selebihnya dan besarkan sedikit api.
- Goreng sehingga kering dan garing, masukkan gula dan garam (jika masih tawar).
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
0 comments:
Post a Comment