Cream Puff

Sunday, March 8, 2009

Pastry
250ml air
125g butter
150g tepung - diayak
¼ st garam
1 st gula
4 biji telur

Cara2:-
  1. Didihkan air dan butter hingga cair.
  2. Kemudian masukkan tepung yang diayak.
  3. Gaul sebati hingga adunan tidak melekat di periuk.
  4. Angkat dan sejukkan.
  5. Bila sejuk pukul sedikit and masukkan telur sebijik sebijik.
  6. Bakar 25 minit dgn suhu 200˚C atau sehingga kekuningan.

Custard
500ml susu segar
100g gula
80g tepung custard

Cara2 :-
  1. Hangatkan susu dan gula atas api sederhana.
  2. Masukkan tepung kastard and kacau sehingga pekat.
Nota :-
  1. Pastikan oven panas terlebih dahulu sebelum mula membakar cream puff ni.
  2. Boleh juga masukkan cream nya dari sebelah bawah dengan cara menebuk satu lubang kecil dan memicit cream ke dalam lubang tu.
  3. Gunakan piping beg dengan nozzle yang kecil untuk menyumbat cream ke dalam puff
  4. Kalau tak ada piping beg, boleh guna gunting untuk potong sedikit bahagian tengah dan masukkan cream menggunakan sudu.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino