Bahan-bahan:
Ikan Siakap, dibersihkan
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar cili kisar
2 suu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
Garam Gula secukup rasa
Bahan2 potong:
Carrot
Timun
Nenas
Tomato
Capsicum
Daun bawang & daun sup
Cara-cara:-
- Lumur ikan dengan garam dan kunyit
- Goreng secara deep fry sehingga garing dan ketepikan.
- Tumis bawang2 dan halia.
- Masukkan cili kisar.
- Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan semua sos
- dan garam gula. Kacau rata.
- Tambah sedikit air agar tidak terlalu pekat.
- Masukkan semua bahan2 potong.
- Kacau seketika, tuang ke atas ikan.
- Tabur dengan daun bawang dan daun sup.
0 comments:
Post a Comment