Tempoyak Pucuk Labu dan Ubi

Saturday, March 14, 2009


Bahan2 :-
10 ekor udang segar
1 ikat daun pucuk labu, dihiris halus
3 helai daun kunyit, dihiris halus
2 batang serai, dihiris halus
1 ikat daun pucuk ubi, dihiris halus
½ inci kunyit hidup
1 labu bawang besar, dimayang nipis
1 genggam cili. Ditumbuk halus
2 sdb tempoyak
¼ inci halia
1 asam keping
½ cawan santan pekat dicampur ½ cawan air

Cara2:-

  1. Cili padi, halia, kunyit hidup ditumbuk halus.
  2. Masukkan kedalam periuk dengan santan, udang, asam keeping.
  3. Masukkan pucuk ubi, pucuk labu, daun kunyit, tempoyak, bawang dan serai.
  4. Masukkan setengah cawan air dan dimasak atas api sederhana dan dikacau hingga pekat.
  5. Tambah garam secukup rasa.
  6. Kalau tempoyak masam (lama) tambah gula 1 sudu kecil.
  7. Apabila sebati dan pekat angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Sumber : http://1001resepi.com

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino