Bahan2 :-
10 ekor udang segar
1 ikat daun pucuk labu, dihiris halus
3 helai daun kunyit, dihiris halus
2 batang serai, dihiris halus
1 ikat daun pucuk ubi, dihiris halus
½ inci kunyit hidup
1 labu bawang besar, dimayang nipis
1 genggam cili. Ditumbuk halus
2 sdb tempoyak
¼ inci halia
1 asam keping
½ cawan santan pekat dicampur ½ cawan air
Cara2:-
- Cili padi, halia, kunyit hidup ditumbuk halus.
- Masukkan kedalam periuk dengan santan, udang, asam keeping.
- Masukkan pucuk ubi, pucuk labu, daun kunyit, tempoyak, bawang dan serai.
- Masukkan setengah cawan air dan dimasak atas api sederhana dan dikacau hingga pekat.
- Tambah garam secukup rasa.
- Kalau tempoyak masam (lama) tambah gula 1 sudu kecil.
- Apabila sebati dan pekat angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
0 comments:
Post a Comment