Kek Lapis Sisik Ikan

Saturday, March 21, 2009



Bahan A
10 biji kuning telur
2 biji putih telur
250 g gula halus
1 sudu makan ovalette
75 ml air sejuk
1 tin seri kaya (300 gm)
1/2 botol kecil Horlicks (100 gm)

250 gm tepung hong kong
300 gm mentega, dipukul bersama 4 sudu makan susu pekat manis
Kepingan Haw Flakes

Cara2 :-
  1. Pukul bahan A hingga kembang kemudian kaup balikkan tepung dan gaul sebati.
  2. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi dan gaul rata dan sebati dengan adunan di atas.
  3. Bakar 4 sudu makan setiap lapis hingga masak secara grill.
  4. Bagi setiap 2 lapis, letakkan haw flakes secara menyerong.
  5. Ulangi proses sehingga habis.

Nota :
1. Sesuai gunakan acuan 7" x 7" x 4"

Sumber : Buku Resepi Rabiah Amit

2 comments:

muhamad faizal said...

Macam mana kalau takde tepung hong kong. tepung lain boleh guna x?

Unknown said...

salam...kalo xsalah saya...selain tepung hong kong boleh juga guna tepung blue key-superfine,superwhit.kotak colour kuning kalo xsilap...ataupun boleh juga guna tepung biskut marie...kalo tepung biskut marie xder...amik biskut marie...kisar halus...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino