Bahan2:
1 ekor ikan bersaiz besar, dilumur sedikit garam dan asam jawa
Bawang Besar, dimayang
Bawang Merah, dimayang
Bawang Putih, diketuk
Halia, diketuk
Serai, diketuk
Lengkuas, dimayang
Cili kering, direndam dan dikisar dgn sedikit air
Santan
Air Asam Jawa
Garam & Gula Merah secukup rasa
Cara2:
- Tumis semua bawang, halia, serai dan lengkuas.
- Bila hampir layu, masukkan cili kisar. Kacau seketika, masukkan air asam jawa.
- Masak sehingga likat dan maik minyak.
- Perasakan dengan garam dan gula merah.
- Masukkan sedikit santan dan masak sehingga santan meresap dan hilang warna putihnya.
- Lapikkan dulang pembakar dengan aluminium foil atau daun pisang.
- Lumurkan sambal ke atas ikan dan bakar dalam oven sehingga masak.
- Sesekali lumurkan lagi sambal.
0 comments:
Post a Comment